- Finding Percents and Percent Equations
- Home
- Finding a percentage of a whole number
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Advanced
- Applying the percent equation: Problem type 1
- Applying the percent equation: Problem type 2
- Finding a percentage of a total amount: Real-world situations
- Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount
- Estimating a tip without a calculator
- Writing a ratio as a percentage without a calculator
- Finding the rate of a tax or commission
- Finding the total amount given the percentage of a partial amount
- Finding a percentage of a total amount in a circle graph

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Step 1:**

Rate of sales tax = 7.5%

Cost of shirt = $40

**Step 2:**

Sales tax = 7.5% of $40 = 0.075 × 40 = $3

**Step 1:**

Marked price of TV = $1400

Discount = 12% of $1400 = 0.12 × 1400 = $168

Price after discount = $ 1400 − $168 = $1232

**Step 2:**

Sales tax = 6.5% of $1232 = $80.08

Final cost = $1232 + $80.08 = $1312.08

**Step 1:**

Bill amount = $81

Sales tax = 6.5% of $81 = 0.065× 81 = $5.27

Tip = 15% of $81 = 0.15 × 81 = $12.15

**Step 2:**

Final amount paid = Bill amount + sales tax + tip

= $81 + $5.27 + $12.15

= $98.42

**Step 1:**

Bill amount = $75.80

Discount = 2.5% of $75.80 = $1.90

**Step 2:**

Amount paid after discount = $75.80 − $1.90

= $73.90

**Step 1:**

Marked price of dress = $59

Discount = 20% of $59 = 0.20 × $59 = $11.80

**Step 2:**

Sales price of the dress = $59 − $11.80

= $47.20

**Step 1:**

Sale price of computer = $1350

Sales Tax = $94.50

**Step 2:**

Rate of sales tax = 94.50/1350 × 100

= 7%

**Step 1:**

Price of car = $28,990

Rate of sales tax = 6%

**Step 2:**

Sales tax being charged = 6% of $28,990

= 0.06 × 28,990 = $1739.40

**Step 1:**

Price of candy = $8

Mark down on candy = 40% of $8 = 0.4 × 8

= $3.20

**Step 2:**

Sale price of bag of candy = $8 − $3.20

= $4.80

**Step 1:**

Marked price of shirt = $24

Discount on the shirt = 15% of $24 = 0.15 × 2

= $3.60

**Step 2:**

Sale price of shirt = $24.00 − $3.60

= $20.40

**Step 1:**

Total sales = $6300

Commission on sales = 9% of $6300

= 0.09 ×6300 = $567

**Step 2:**

Base salary = $36

Mike’s weekly salary = base salary + commission

= $360 + $567 = $927

finding_percentage_of_total_without_calculator_sales_tax_commission_discount.htm

Advertisements